Hallo! Ik ben Karoliina, zangeres, zangdocent, en een vocal coach. Met veel passie help ik zangers het meeste uit hun training te halen, zodat ze kunnen groeien als zangers en performers.

"...Ik wilde geweldig klinken. Maar bovenal wilde ik met vertrouwen op het podium kunnen staan.."

Mijn frustraties als zangeres leidden ertoe dat ik de stem ging studeren en een opleiding ging volgen. Maar ik kwam er al snel achter dat ik niet alle oplossingen in één zangmethode kon vinden. Immers gaat het zingen om zo veel meer dan zanftechniek alleen. Natuurlijk wilde ik goed klinken, maar bovenal wilde ik met presence en vertrouwen op het podium kunnen staan.

Om antwoorden te vinden, ben ik buiten de stemwereld gaan kijken. Terwijl ik bezig was met mijn persoonlijke ontwikkeling, ontdekte ik dat onze innerlijke en uiterlijke omstandigheden, het verschil maken voor zowel hoe goed we kunnen leren, en wat onze levende ervaring is op het podium, of we ervan genieten, of dat we blijven bevriezen of vechten. In mijn zanglessen wil ik zangers helpen om uit deze freeze-stand te komen, weer het plezier in zingen vinden, en weer in contact komen met hun kern.

Zoals zo vaak het geval is, viel mijn zoektocht naar antwoorden samen met mijn persoonlijke avontuur als zanger en performer. Dus ik zou graag willen dat je me een beetje leert kennen.

"...Ik wist van binnen dat ik bedoeld was om te zingen en te performen.."

Ik woon sinds 2004 in Nederland, maar oorspronkelijk komt ik uit het prachtige Scandinavische land Finland. Mijn vader was muzikant en dus groeide ik op met muziek en zingen. Ik herinner luisterde hoe mijn vader de piano speelde en liedjes zong van Nat King Cole en Frank Sinatra, en dat ik van binnen wist dat ik ook moest zingen en muziek maken. En ik deed ook niets anders: ik zong, dansde, en speelde voor wie maar wilde luisteren.

"...Soms kwamen de noten er precies uit zoals ik wilde. Andere keren weer niet..."

Tijdens mijn pubertijd werd ik ineens heel zelfbewust, en begon ik me onzeker te voelen over mijn stem. Podiumangst was een nieuwe en een verlammende ervaring voor mij. Ook zangtechnisch miste ik consistentie en bewistzijn over mijn stem. Als gevolg hiervan kwamen de noten soms precies goed uit. Andere keren niet. Ik hield mezelf voor dat ik uiteindelijk over mijn onzekerheden heen zou groeien.

"Ik kon eindelijk klinken zoals ik wilde en het consequent doen!"

Ondanks mijn podiumangst bleef ik optreden. In 2010 ontdekte ik Complete Vocal Technique. Kortweg CVT, deze moderne, op wetenschap gebaseerde zangmethode heeft mijn zang volledig getransformeerd. Als gevolg hiervan kon ik eindelijk klinken zoals ik wilde en het consequent doen! Getroffen door de doeltreffendheid ervan begon ik de 3-jarige opleiding tot docent aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen. In 2018 werd ik een geautoriseerde CVT-docent en help ik andere zangers om hun vocale potentieel te ontrafelen. Sindsdien heb ik ook trainingen gevolgd in andere methoden zoals Estill Voice Training, logopedie, en ook performance psychologie Acceptance and Commitment Training (ACT), om er maar een paar te noemen.

"...Ik ging kijken buiten de stemwereld..."

Helaas nam een diploma in zangtechnische vaardigheid mijn gevoelens van onzekerheid niet weg. In feite, was mijn podiumangst erger geworden, en om eerlijk te zijn, zong ik nog niet zo vrij en makkelijk als ik wist dat ik het zou kunnen. Ik was een snelle leerling en een toegewijde student. Dus waarom hebben deze kwaliteiten me niet vooruit geholpen met datgene waar ik het meest van hield? Er was iets anders dat me tegenhield en ik realiseerde me dat ik de antwoorden in geen enkele zangmethode zou vinden. Toen ben ik buiten de stemwereld gaan kijken. Terwijl ik bezig was met mijn persoonlijke ontwikkeling, ontdekte ik hoe zowel onze innerlijke als externe omstandigheden het verschil maken voor onze prestaties, hoe en of we leren, en  wat onze ervaring is op het podium. Het was op het gebied van mentale training, somatisch werk op een diep zenuwstelselniveau en neuroplastisch leren, waar ik ontdekte hoe ik weer verbonden kon worden met mijn innerlijke perfomer.

"...Ik help zangers hun stem te optimaliseren en  presence te ontwikkelen."

Mijn reis op het gebied van zang en perfromance gaat verder en mijn studenten groeien mee. Ik ben toegewijd om zangers en performers kennis en geavanceerde tools te bieden, die ze vooruit helpen in hun persoonlijke en vocale groei.

Met muzikale groet, Karoliina

CVI Authorized Vocal Coach

Een geautoriseerde CVT-docent heeft de 3-jarige docentenopleiding in Kopenhagen bij het Complete Vocal Institute afgerond en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de zangmethode. Een geautoriseerde docent behoort dus tot de meest gespecialiseerde CVT-docenten van Nederland. Om de hoge niveau te waarborgen, wordt van de docent verwacht dat zij zich elke 3 jaar haar autorisatie hernieuwd.

Complete Vocal Technique is een moderne zangmethode ontwikkeld door Cathrine Sadolin. Met CVT kun je alle stemgeluiden op een verantwoorde manier produceren. De methode is het resultaat van 25 jaar intensief onderzoek. Sadolin startte in 2005 het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, inmiddels uitgegroeid tot het grootste zanginstituut voor professionele en semiprofessionele vocalisten in Europa.

LID VAN

CVTDocenten

Zangpedagogen NL

Zangpedagogen NL

SAMENWERKINGEN

ROC Amsterdam

HAN Hogeschool